Badrummen i Nice är sällan nyrenoverade

Toalettstol

Badrummen i Nice är sällan nyrenoverade

Olika länder har olika traditioner när det kommer till byggande. Det syns inte bara på husens fasader, det märks också av på insidan. Detta kan vara bra att känna till för den som reser till Frankrike. Om du hyr en lägenhet i Nice via AirBnB, förvänta dig inte att den ska se ut som hemma i Nacka.

Fransmännen är inte lika glada i renoveringar som svenskar. Det märks inte minst i de södra delarna av landet, och framför allt i badrummet. Så länge det fungerar

Badrum i Nice och Nacka

Om du bor i Nacka har du kanske funderat på att renovera ditt badrum i fransk stil. Du kan hitta exempel på den här stilen i inredningsreportage som det här. Men det är få badrum som ser ut så i Hexagonen. Troligen är badrummen i denna “franska stil” fler i Sverige än i Frankrike. 

Det betyder inte att franska badrum är sämre än svenska. De är bara annorlunda, och framför allt kommer funktionen först. Så länge som allt fungerar renoverar man inte. Det finns också vissa idéer när det kommer till planlösning och liknande som slagit där, men inte här. Några exempel:

  • Att placera toalettstolen i ett eget, låsbart rum, där det inte finns något annat, inte ens ett handfat.
  • Ett separat “tvättrum”, med dusch och handfat, och ingenting mer. I en lägenhet kan det därför finnas två tvättrum men bara en toalett.
  • Tvättmaskin i köket, om den över huvud taget finns i lägenheten. Tvättomater är fortfarande vanliga i Frankrike, medan tvättstugor inte existerar. I en del flerfamiljshus finns dock en tvättomat.

Om du bott på hotel i Frankrike har du kanske märkt att det är vanligt, framför allt på billigare hotell, att man har dusch på rummet men toalett i korridoren. Den här uppdelningen är vanlig även i franska hem. Vare sig du väljer AirBnB eller hotell kan du komma att uppleva den.

Close
Menu