Hemma hos fransmännen

creator-gd-jpeg-v1-0-using-ijg-jpeg-v80-quality-100-18

Hemma hos fransmännen

Franska hem skiljer sig på många sätt från de svenska, även om det också finns många likheter. En skillnad är att fransmännen inte är lika glada i att renovera sina hem som vi svenskar är. Det märks inte bara i badrummet, utan även i köket.

Man kan tycka att de flesta hem i Västeuropa borde se ungefär likadana ut, men faktum är att det finns ganska stora skillnader. Alla som varit i Storbritannien vet att där finns egenheter som en kran för varm- och en för kallvatten, även i nybyggda hus. Det är också populärt med heltäckningsmatta även i badrummet (kanske för att brittiska hus är dragiga), och tvättmaskinen är i allmänhet placerad i köket. 

Den största likheten mellan det franska och det svenska hemmet är troligen att även fransmännen är mycket förtjusta i IKEA. Faktum är att den svenska möbeljätten även gett sig in i de franska stadskärnorna. Ett exempel på detta hittar vi i just Nice. Vill man besöka ett traditionellt IKEA-varuhus ligger det närmaste i Toulon. 

Renoverar fransmännen köket?

Det finns byggvaruhus även i Frankrike, men de är inte lika talrika som i Sverige. En anledning till detta är att fransmännen inte är lika förtjusta i att renovera som svenskarna är. En köksrenovering i Nice är betydlig ovanligare än en köksrenovering i Stockholm, eller i någon annan svensk stad. 

Detta beror till viss del på att bostadspriserna inte är lika extrema som i Sverige, inte när det gäller “vanliga” bostäder i alla fall. Det finns helt enkelt inte samma incitament att renovera köket ofta.

Detta betyder dock inte att det saknas byggvaruhus i Frankrike: här nedan nämns några stycken som finns i Nice. Precis som i Sverige är de flesta belägna i områden med stormarknader, och lättast är att ta sig dit med bil.

Byggvaruhus i Nice:

  • Brico Dépôt, Nice Lingostière
  • Leroy Merlin, Nice Lingostière
  • Conforama, Centre commercial Nice Valley
  • Mr Bricolage, 17 Rue Barberis
Close
Menu