Slipp glasögon (och franska ögonläkare)

Fransk optiker

Slipp glasögon (och franska ögonläkare)

Om du har glasögon eller linser behöver du besöka optikern ibland. I Frankrike är det inte lika enkelt. Så om du planerar för en längre vistelse i Nice eller någon annan fransk stad kan det vara smart att göra en ögonoperation innan du lämnar Sverige. Det här med glasögon och linser är nämligen lite mer byråkratiskt i Frankrike – byråkratins förlovade land – än i Sverige.

På den utmärkta bloggen Leva i Paris (följ den om du är intresserad av livet i Frankrike) kan man läsa följande:

När man vill köpa linser eller glasögon i Frankrike måste man först vända sig till en ögonläkare. Att endast konsultera en optiker är alltså inte tillräckligt. Ögonläkaren, l’ophtalmologiste, gör synundersökningen, en kompetens som legitimerade optiker i Sverige innehar. Ögonläkaren kan, trots sin specialiststatus, göra undersökningar utan att du blivit remitterad av en allmänläkare. Om du inte vet till vilken ögonläkare du ska vända dig kan du alltid be din allmänläkare om råd.

Optiker och ögonläkare i Frankrike

Operera ögonen innan du åker

Så om du använder linser, och behöver köpa nya när du befinner dig i Nice, kommer det att bli lite komplicerat. Detsamma gäller om dina glasögon går sönder. Som turist är man sällan inne i det franska systemet med försäkringar och s.k. mutuelles, en väldigt fransk företeelse.

Så vad ska man göra? Bättre förekomma än förekommas, heter det ju. Om du har funderat på att göra en ögonoperation för att slippa glasögon och/eller linser kan det vara en bra idé att göra det innan du reser. Kontakta en ögonklinik som Novius på Östermalm för att ta reda på om en laseroperation som inLasik eller Lasek är rätt för dig. Det kan besvara dig en del besvär när du är nere i hexagonen.

Close
Menu